Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01 21:02 - Храната, отглеждана в космоса, се оказа отровна: Човечеството, завладяващо космоса, е изправено пред неочакван проблем
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
      Марулята и други видове магданоз, отглеждани на МКС, са отровни, сочи ново проучване. GLOBAL LOOK PRESS

Марулята и други видове магданоз, отглеждани на МКС, са отровни, сочи ново проучване. Изглежда, че мечтата за „ябълковите дървета на Марс“ и картофите там, които Мат Деймън култивира, ще си остане мечта. И така, извинете, какво ще се яде тогава в космоса?

СЛУЧАЯТ С ИЗЧЕЗНАЛИЯ ДОМАТ

Една детективска история току-що завърши щастливо. На МКС изчезна домат, обвиниха астронавта Франк Рубио, който ги е отгледал, после ги е раздал, а излишния уж е измъкнал. Това бяха доматите Red Robin, онези дребните, които сега са модерни в ресторантите. Франк беше зает с „градината“ и на всеки астронавт беше даден малък плод. Но за един не стигна домат.

И когато Франк се върна на Земята, те го намериха. Отнесен от безтегловността в уединено кътче. Изсъхнал и се превърнал в мумия.

Хората, като са чули достатъчно такива истории, си мислят, че в орбита  отглеждат пресни неща и ги ядат. Това е вярно. Все още бях пионер, а в Салют-6 се култивираха някои закърнели растения. Ново изследване обаче казва, че не слагайте космически неща в устата си. Може би няма да станете малко козле. И ще тичаш на лекар. Къде можете да намерите лекар в космоса?

Факт е, че МКС е пълна с бактерии и гъбички. Безтегловността отслабва защитните сили на растенията и същата салмонела лесно прониква директно в месестата част на листа от маруля или в пулпата на домата.

МРЪСЕН КОСМОС

Нека да се разберем по ред. Изобилието от микроби на МКС изглежда странно: Космосът не е ли стерилно място? Спомням си, в разгара на пандемията и самоизолация, видях МКС да лети във вечерното небе и си помислих, „е, поне там е безопасно“.

През 1981 г. на Салют 6 беше открито бяло покритие - и да, това бяха гъбички. През 1985 г. на Салют 7 те почти изядоха вътрешната облицовка. И през 1997 г. на станция Мир блокът за управление на един от възлите се провали. Оказа се, че жиците просто са изядени от мухъл. Тогава стана ясно защо станцията постоянно вонеше на гнили ябълки. Изглежда, че на МКС няма миризма: там има специални устройства, които филтрират въздуха и убиват всичко лошо с малки разряди на ток.

Но това е въздух. Всичко цъфти по повърхностите, въпреки че няма миризма. И така, през 2001 г. детекторът за пожар на МКС започна да се задейства без предупреждение. И да, също беше развален от гъбички. Общо на станцията са открити 133 вида бактерии и 81 вида гъбички. Това са основно салмонела, Е. коли и стафилококи. И въпреки че има стандарти, на МКС те са многократно превишени.

Откъде идва всичко? Съставът на флората и фауната на станцията е точно същият като в басейна или фитнес центъра (здравейте, интроверти, които избягват „нечисти“ обществени места - прави сте). Оттук става ясно, че всичко това идва от астронавтите. Разбира се, космонавтите са здрави и чисти. Но всичко това живее в човек по един или друг начин, същата E. coli (и трябва да отидете до тоалетната). Който съжителства с нашите организми. Вторият източник е Земята, защото когато всякакъв вид оборудване се транспортира до станцията, то, разбира се, се обработва, но няма да убиете всички. И накрая, това са бактерии, избягали от експерименти. В края на краищата, всякакви микроорганизми непрекъснато се носят в космоса и се измъчват в епруветки. Но експертите твърдят, че има малко такива бегълци.

 Има много храна - това са парчетата кожа на астронавтите. Бактериите не само се угояват, но и се размножават: дори на станция Мир бяха идентифицирани няколко поколения, извънземната щафета се предава от баща на син. И МКС не е „Салют“, нито „Мир“, нито даване, нито вземане, преминаващ двор. Тръгват на международната гара от различни места. Навсякъде има свои собствени методи и стандарти за стерилизация. Климатът навсякъде е различен. Докато мнозина в Казахстан и Байконур ще измръзнат до смърт, в топлата Флорида, където е известен прочутият нос Канаверал, бактериите са подправка за храна. Съответно МКС е истинска среда за развъждане на всичко бактериално.

      Храната, отглеждана в космоса, се оказва отровна GLOBAL LOOK PRESS ВИЖТЕ КАКВО ИЗКОЧИ В МЕН?

Разбира се, но какво толкова специално има в това? Ето я твоята градина. Какво само не живее там. Вероятно има трилиони бактерии в милиграм почва. И изглежда като нищо.

Но космосът е специален въпрос. Първо, новото проучване казва, че безтегловността потиска защитата на растенията. Във вашата градина доматите и марулята държат линията. Измихме листата и плодовете и въпреки че във водата имаше много неща, дори хлорирани, измихме, и помогна. Тук простейшите проникват право в самата същност, дълбоко и човекът ги изяжда.

Второ, защитните сили на човека също са отслабени. Да, нека не ескалираме. Досега в орбита не са идентифицирани болести, причинени от храна. Но като цяло космонавтите се разболяват от цялата тази мухъл.

И така, преди няколко години лекарите обобщиха статистиката на заболяванията на МКС и стигнаха до извода, че астронавтите може да са се разболявали от неприятната среда до 70 пъти.

Понякога страдат от алергия (но тя може да възникне и по други причини), но по-често страдат от „настинка“, тоест задушаване, кашлица, „сополи“ и запушен нос. Друго нещо е по-лошо: раните заздравяват по-бавно, в тях се натрупва гной. Има някои обриви по кожата. Болести на пикочните пътища (това са глупости, да, реално). Разбира се, това са само 23 случая, добре, да кажем общо 70. И да, това е нищожно в сравнение с това, от което един обикновен градски жител е страдал от много години.

Но ние гледаме напред. Ето я Луната. Или Марс. Там няма да има по-малко бактерии (всъщност дори повече). Медицината е напълно в хаос. Хората ще живеят там с години. Създавайте семейства. Отивам на училище. Кой знае как ще се развие историята?

ВОЙНА НА МИКРОСВЕТОВЕ

Има още един неприятен момент. Можем да заразим космоса със земни бактерии. Ще кажете: какво от това. Тук астронавтите се разболяват, а вие не разбирате за какво си мислите. 

Кой знае дали Марс има свои първични бактерии? При някои експерименти сякаш са открили нещо, в повечето случаи не, но няма яснота. Дори Луната може да е населена с бактерии.

И дори не говоря за факта, че там има лунни бактерии. Там отдавна има земни, тези, които са станали лунни. Когато веднъж астронавтите посетили модул на Луната, който лежал там няколко години, те открили земна микрофлора върху него. Въпреки вакуума и радиацията, момчетата се чувстваха страхотно. Да, всички тези модули и единици за кацане бяха обработени. Според стандартите. Да кажем, че стандартът казва: ако летите до Марс, не можете да имате повече от 300 хиляди бактериални спори на повърхността на превозното средство. Триста хиляди! Дайте ми триста хиляди спори и ще завладея Марс заедно с Луната.

Измина повече от половин век, откакто хората стъпиха на Луната - и във всеки смисъл - оставиха наследство. На Луната има много неща. Дори ако първоначално Луната не е била наша, сега тя е наша. И – вече не е наша. По същество това са извънземни форми на живот. И както вече разбирате, цялата тази доброта присъства и на Марс. Казват: Марс е единствената планета, обитавана от роботи. Само да бяха роботи, момчета.

Как бактериите, които вече са живели на друга планета и са свикнали, ще взаимодействат с „новите заселници“, които заемат уединените кътчета на лунните станции? Как най-накрая ще се променят бактериите? Ще станат ли по-заразни (разбира се). Казват, приятели, времената са сурови, лишени сме от въздух, наоколо е някаква скучна пустиня, яжте кожа, всичките ни предишни споразумения са отменени. Всичко това не може да се допусне. Но ще трябва да го допуснем.

ЯЖ СИ КАРТОФИТЕ, МАРСИАНЧЕ

Ще трябва да летим и да съжителстваме със собствените си и чужди бактерии и да отглеждаме собствена храна.

Между другото, експериментите показват, че лунната почва е много добра за отглеждане на всички видове непретенциозни бобови растения. Наторете го малко и това е, минералният състав там е много богат.

Марс е още по-добър. В последните експерименти се оказа, че зеле, моркови, маруля, картофи, лук, глухарче и хмел ще растат добре там. Е, да кажем, че глухарчетата са за красотата на пейзажа, когато тераформираме планетата, а хмелът е занимание за глезене, но всичко останало е много полезно. С картофите се оказа малко по-различно, отколкото във филма „Марсианецът“. Почвата е твърде гъста, кълновете не поникват добре. Но като го разрохкват и наторяват, само се наводнява.

Ще се отровим ли? В крайна сметка в момента се провеждат експерименти на Земята. Те просто имитират нечия друга почва (лунните растения обаче са отгледани в истинска лунна почва).

Ние незнаем. Изследването на вредите тепърва започва. Пресях много литература, когато писах този текст. Навсякъде пишат, че би било хубаво да ги отгледаме. Те обсъждат кои вещества вече има в почвата на Марс и кои трябва да бъдат добавени. Ще ядеш ли, ще можеш ли – това е първото изследване. Да видим какво казват учените.

Автор: Евгений АРСЮХИН 


Тагове:   космос,   отровна,   маруля,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13414455
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК